Deed jij tijdens je zwangerschap aan yoga? Of babyzwemmen? Laten we ja zeggen en laten we zeggen dat jij met 8 andere vrouwen in de groep zat. Weet je dat de statistieken zeggen dat dan 1 van deze vrouwen na de bevalling zal lijden aan een postnatale depressie? Ze zal last hebben van stemmingswisselingen, erge vermoeidheid en zal veel minder zin hebben om iets te ondernemen. Met grote gevolgen zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oregon. Wanneer je als nieuwbakken mama last hebt van depressieve gevoelens is het lastiger om een verbinding aan te gaan met je kleintje.

Vroege relaties in je leven als baby beïnvloeden je gezondheid in de rest van je leven. En dat kan zowel positief als negatief uitpakken. Volwassenen die in hun jeugd opgroeien in een koude, weinig liefdevolle of zelfs verwaarlozende omgeving hebben veel meer kans om in hun latere leven ziek te worden. Had je daarentegen het geluk om op te groeien in een warme en zorgzame omgeving dan ben je in je volwassen leven beter in staat om met stress om te gaan en om je emoties te reguleren.

Één van de onderzoekers, Benjamin Nelson, geeft aan dat uit hun onderzoek blijkt dat er een link bestaat tussen toenemende depressieve symptomen bij moeders en celbeschadiging bij hun baby’s.

Wat voor een effect heeft stress op onze cellen?

Op het einde van je DNA zitten dopjes, ook wel telomeren genoemd. Ze lijken op het plastic tipje aan het einde van je schoenveters. Ze hebben ook een zelfde functie; ervoor zorgen dat het uiteinde niet gaat rafelen. De lengte van deze telomeren wordt beïnvloed door je leeftijd en je gezondheid. Je kunt ze ook wel zien als de biologische klok, de ware leeftijd van je cellen. Wanneer je telomeren korter worden dan neemt de kans toe dat je last kunt krijgen van hart en vaatziekten, dementie, diabetes, kanker en obesitas.

Telomeren kunnen sneller korter worden wanneer een persoon last heeft van overmatige stress. Er komt cortisol vrij. Cortisol beïnvloedt hoe emotioneel we reageren, hoe onze energie wordt verdeeld en of we goed kunnen leren en onthouden.

In dit onderzoek is er gekeken of depressie bij moeders ook invloed heeft op de celleeftijd van hun baby.

De babytijd is een erg gevoelige periode. Je baby is in deze tijd extra gevoelig voor indrukken van buitenaf. Baby’s die opgroeien met een depressieve moeder zijn later misschien slechter in staat om sociale interactie aan te gaan en hebben meer kans op het ervaren van negatieve emoties.

“Voor onze studie hebben we 48 moeders met 12 weken oude baby’s uitgenodigd en ze gevolgd tot ze 18 maanden oud waren”: geeft onderzoeker Nelson aan.

“We hebben ze blootgesteld aan milde stress. Bijvoorbeeld aan het ‘still face experiment’, waar de moeder afgewisseld sensitief en responsief  reageert op haar baby, om vervolgens helemaal niet op haar baby te reageren.”

Still Face Experiment: Dr. Edward Tronick

Wanneer je niet reageert op de signalen van je baby geeft dit hem veel stress. Je baby moet erop kunnen vertrouwen dat je hem goed verzorgt en fijn reageert op wat hij nodig heeft.

“Bij elk bezoek aan het onderzoekscentrum hebben we het speeksel van de baby onderzocht op de aanwezigheid van cortisol en we hebben informatie verkregen over hoe de moeder zich voelde. Bij het laatste bezoek hebben we ook met speekseltesten gekeken naar de lengte van de telomeren.” Aldus Nelson.

Toegenomen depressieve klachten bij de moeder hielden verband met grotere hoeveelheden cortisol bij de baby met 6 en 12 maanden. En bij de baby’s waar de cortisolwaarden het hoogst waren, was de lengte van de telomeren bij 18 maanden korter vergeleken bij hun leeftijdsgenoten. Op deze piepjonge leeftijd was er al afbraak te zien in hun cellen.

Wat een invloed heeft stress op de gezondheid van jou en je baby!

Moet je nu depressief raken van deze sombere conclusie? Of je meteen grote zorgen maken wanneer je zelf wel eens last hebt van stress? Niet meteen, want juist omdat deze periode bij je baby zo gevoelig is, kun je door sensitief te reageren op je baby, zelfs wanneer je stress hebt, een groot verschil maken. Koesterende, positieve ervaringen tussen jou en je baby, èn betaalbare goede zorg voor moeders met postnatale psychische klachten zijn zeer belangrijk. Dit onderzoek toont maar weer aan hoe belangrijk!

 

%d bloggers liken dit: