Een harde “Eeeeehh” klinkt door de kamer. “Eeeehh?” Herhaal je onzeker. “Eeeeehh” klinkt er vastbesloten en ook enigszins dwingend van je 10 maanden oude baby. Geen twijfel over mogelijk, je tot voor kort nog hulpeloze baby vertelt je precies wat hij van je verwacht. Nu alleen nog ontcijferen wat hij dit keer bedoeld met “Eeeehh”.

Interactie tussen jou en je baby start al gelijk bij de geboorte, meteen wanneer jullie huid-op-huid contact hebben. En daar houdt het natuurlijk niet op. De klanken die jullie uitwisselen versterken jullie band en de mogelijkheden die jullie hebben om met elkaar te communiceren.

Het pre-verbale gebruik van zijn stem is erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby.

Bowlby stelde in 1969 al in zijn hechtingstheorie dat het hechtingsgedrag van een baby en de sensitieve responsiviteit van zijn ouder gedurende de eerste vroege interacties bepalend waren voor een veilige hechting.

De mate waarin jij fijngevoelig op je baby kunt reageren en oog hebt voor zijn behoeften is de grootste voorspeller voor succesvolle ontwikkeling van sociaal-emotionele en cognitieve vermogens. (Landry, Smith & Swank, 2006)

Vanaf zijn geboorte is je kleine al in staat om een actieve rol in jullie interactie te spelen. En de mate waarin hij dit bewust en gecoördineerd kan neemt toe, zo blijkt uit onderzoek.

Zowel jij als je baby leveren een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van actieve interactie. Hoe meer en hoe vaker jullie kleine klankgesprekjes hebben en samen geluiden maken hoe beter jullie op elkaar afgestemd raken. Je weet wat je van elkaar kunt verwachten en de interactie wordt veilig en voorspelbaar. En veilig en voorspelbaar gedrag leidt tot meer stabiele patronen van co-regulatie.

Co-regulatie is nodig om je nog niet volledig ontwikkelde baby te helpen zijn lichaamsprocessen in balans te houden. Tot het moment dat hij zichzelf kan reguleren is hij afhankelijk van jou om goed te kunnen functioneren.

Een goede co-regulatie legt het fundament onder een veilige hechting, mama-kind-communicatie en de sociaal-emotionele ontwikkeling van je kleine. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat hoe groter de kwaliteit van co-regulatie is op de leeftijd van 4 maanden, hoe veiliger de hechting met het kind is als hij 12 maanden oud is. (Beebe & Steele, 2013)

Bij te vroeg geboren baby’s zie je al zo vroeg als 32 weken na de bevruchting dat ze met hun stem reageren op de stem van de ander. Het stemgebruik heeft een duidelijk sociaal karakter, het gebruik ervan neemt namelijk toe wanneer de ouder in de buurt is van het kleintje.

Er zijn twee verschillende manieren van stemgebruik bij baby’s: de beurtwissel en co-vocalisatie.

Bij de beurtwissel reageer jij op het geluid van je baby en reageert hij weer op jouw stemgeluid. Er ontstaat als het ware een gesprekje.

Bij co-vocalisatie maak je samen gelijke geluiden.

Communicatie met geluid tussen jou en je baby kent vele voordelen. Het helpt de taal eigen te worden en voor te bereiden op praten. En hoe meer jullie samen ‘praten’ hoe groter de woordenschat op latere leeftijd (Kuhl, Tsao & Liu, 2003)

Met name als je als mama op een bepaalde manier met je baby spreekt. Je moet maar eens opletten want hoogstwaarschijnlijk doe je het al automatisch, Motherese; je praat met een hogere stem, langzamer, legt de nadruk op bepaalde delen in de zin, herhaalt veel en plaatst vaker een vraagteken.

Deze manier van praten lokt bij je kindje uit dat hij graag op je wil reageren. Het is een gezamenlijk interactief proces waarbij je baby niet alleen oefent met taal, maar ook groeit op sociaal en emotioneel gebied. Hoe ga ik sociaal contact aan met de ander? Hoe zorg ik ervoor dat ik de aandacht van iemand anders vasthoud?

Ook co-vocalisatie is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Je bevestigt je kindje zijn gevoelens, geeft aan dat je begrijpt wat hij voelt. Bij moeders en baby’s die samen dezelfde geluiden maken wanneer de baby 3 maanden is, zie je dat hun hartritme gelijk gaat lopen. Co-vocalisatie is een onderdeel van co-regulatie, het helpt je baby de balans te hervinden bij tal van lichaamsprocessen. Het maakt hem kalm en rustig. Helpt je kindje omgaan met stress. Geeft hem het gevoel begrepen te worden en veilig te zijn.

Gedurende het eerste levensjaar van je baby zal de co-vocalisatie langzaam afnemen en plaatsmaken voor de beurtwissel.

Je baby ontwikkelt zich en is steeds beter in staat om zijn stemgebruik te gaan coördineren. Al voordat hij in staat is om met woorden een gesprek met je te voeren, oefent hij met het reageren met klanken op jouw stemgeluid.

En niet alleen met geluid, maar zijn gezichtsexpressie en zijn hele lichaam doen mee. Zo graag wil je kindje met je communiceren. En hoe beter jij je baby leert begrijpen, hoe fijner je kleintje zich voelt en zich zal ontwikkelen.

Veel praatplezier samen!

 

 

 

 

Bron:

Developmental Psychology

A Longitudinal Study of Coordination in Mother–Infant Vocal Interaction From Age 4 to 10 Months

Harder, 2015

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: