| Dramatische ellende (En waarom je er toch blij mee mag zijn) |

 

Van sprongetjes had je al wel gehoord en dat je baby jengelig is bij het doorkomen van de tandjes is je ook wel bekend, maar wat is dit dan? Weer wat nieuws? Je baby gaat plotseling van een blije slaper naar een nachtuil. Dacht je net dat je misschien binnenkort wel eens echt afscheid kon gaan nemen van die wallen-tot-aan-je-knieën, komt het slaapgebrekmonster weer om de hoek zetten.

 

Veel baby’s gaan namelijk door een aantal pittige fases die met name in Engelstalige landen slaapregressies genoemd worden. Van heerlijk ongestoorde dutjes gaan ze opeens (weer!?) vechten tegen de slaap tot ze oververmoeid zijn en worden ze talloze keren per nacht wakker. Overdag is je kleine dan natuurlijk niet te genieten, het ritme is naar de klote en je bent samen al voor het krieken van de dag uit bed.

 

Het goede nieuws?

 

Het hoort bij de ontwikkeling van je baby en het gaat weer over… ooit (zucht)

 

 

| De hersenen van je kleine groeien in het eerste jaar van zijn leven enorm. Elke dag neemt de hersenmassa met een enorme snelheid toe, met wel 64% in de eerste 90 dagen |

 

Op de foto zie je het verschil tussen de hersenen van een pasgeboren baby en een baby van 3 maanden oud. Deze enorme groei heeft ook enorme gevolgen voor je baby’s slaap. Al het nieuw geleerde wordt opgeslagen en herhaald in de slaap. De nieuwe hersenverbindingen worden zo versterkt en vormen de basis voor nieuwe groei. Leert je baby zitten? Hij blijft dit herhalen in zijn slaap. Een kritieke periode in zijn hechting? Extra gevoelig voor taal? Zijn zenuwstelsel is actiever in periodes waarin hij sneller, meer en makkelijker nieuwe vaardigheden leert. En een actief zenuwstelsel betekent helaas ook lichtere slaap. In de actieve slaap, waarin hij net zo hard oefent en leert als overdag, slaapt je kleine licht en wordt hij gemakkelijk wakker. En door alle energie die het groeien kost is het lastiger dan normaal om weer in slaap te vallen.

 

Je baby heeft weer meer hulp van jou nodig om verder te slapen. Misschien vraagt hij wel vaker om voeding of heeft hij het nodig om gedragen te worden om de slaap te kunnen vatten. Een enorm pittige periode die soms een paar dagen duurt, maar ook weken kan aanhouden. Dit varieert per kind en per ontwikkelingsfase. Zie je de slaapjes van je baby opeens veranderen in een drama? Dan is dit dus uitstekend nieuws. Hij ontwikkelt zich hartstikke snel, leert als een malle en oefent het geleerde in zijn slaap. Hoe harder de mentale groei, hoe slechter de slaap. Het woord regressie is dan ook wel erg slecht gekozen.

 

Regressie betekent een terugkeer naar een oude ontwikkelings- ‘staat’. En dat is nou net het tegenovergestelde van wat er aan de hand is. Het lijkt misschien alsof je baby al zijn goede slaapgewoonten kwijt is geraakt en je een achteruitgang in zijn slaapontwikkeling ziet. Maar je baby is niets verloren. Hij ontwikkelt; hersenstructuren veranderen en slaap verandert mee. Slaapregressies vinden vaak rond de volgende leeftijden plaats: 4 maanden, 9 maanden, 12 maanden, 18 maanden en rond de tweede verjaardag.

Wat kun je doen?

Als je deze periodes kunt gaan zien als groei en weet dat je baby niet stil staat, achteruit gaat of goede gewoontes kwijt raakt, voel je misschien minder de behoefte om te corrigeren, te controleren en krampachtig vast te houden aan wat er was. Zie het als een overgangsperiode naar de volgende fase in het slaap-pad van je ukje. Grote kans juist dat hij hierna weer minstens zo ‘goed’ (wat in babyland een wel erg relatief begrip is 😉 ) slaapt als voor deze overgang. Waarschijnlijk gaat hij zelfs weer een stapje beter slapen. En dan is het enige wat er eigenlijk echt toe doet, geef je baby het gevoel dat hij veilig is, dat je hem steunt en helpt door moeilijke tijden. Veel knuffelen, tegemoet komen aan de behoeften van je kleine, flexibel meebewegen met het nieuwe (tijdelijke) ritme van je kindje en hem zo veel mogelijk laten slapen.

Slechte gewoontes?

De slaap is super belangrijk voor zijn ontwikkeling en hij heeft het nu hard nodig. En ben je bang dat hij ‘slechte’ gewoontes straks niet meer kan afleren? Stel jezelf dan de volgende vraag: Wat vind ik belangrijker? Een goede ontwikkeling van mijn kleintje en hem een liefdevolle omgeving bieden? Of vasthouden aan oude ritmes en gewoonten? Geloof me, slaapregressies verdwijnen weer net zo plotseling als dat ze verschenen en dan valt je baby als vanzelf weer veel gemakkelijker in slaap. Slaap is iets wat baby’s ontwikkelen gedurende hun jonge leventje. Het is niet trainbaar. Je kunt een baby niet dwingen te lopen voordat zijn hersenen daar toe in staat zijn en hetzelfde geldt voor slaap. Slaapregressie kan heel veel van jullie vragen en kan behoorlijk pittig zijn, maar onthoudt..

 

Het is een fase…

Het is tijdelijk…

Soms werkt niets..

Probeer de controle los te laten

En…

Zit de storm uit.

Weten hoe je met je slaapgebrek kunt omgaan? Lees er alles over in het artikel Hoe overleef je slaapgebrek?

 

Photo Credit: Dominic Holland et al., University of California, San Diego School of Medicine

 

Nog veel meer kennis over je baby opslurpen? In april van 2019 komt mijn boek: “Wat baby’s nodig hebben” uit. En niet alleen een boek, maar op allerlei manieren gaan we nieuwe moeders helpen om in hun kracht te gaan staan, te luisteren naar hun eigen gevoel, gewapend met alle kennis die je nodig hebt om je baby de beste start (en toekomst) te geven!

Blijf hier helemaal op de hoogte van het laatste nieuws 🙂

 

 

%d bloggers liken dit: